Sommige mensen denken dat je maar één hypotheek af kunt sluiten, maar dat klopt niet. Naast je eerste hypotheek kun je namelijk ook een tweede hypotheek afsluiten. In veel gevallen sluit je deze lening af bovenop je huidige hypotheek. Verwacht niet dat dezelfde rente, voorwaarden en looptijd van kracht zijn, want dat is niet het geval. Het gaat hier namelijk om een nieuwe lening. Wil je wat meer inzicht in een tweede hypotheek? Lees dan verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk welke opties je hebt voor een tweede hypotheek.

Waar kun je een tweede hypotheek voor gebruiken?
Een hypotheek wordt vaak gebruikt om de aankoop van een woning te financieren. Daarom denk je misschien dat je een tweede hypotheek alleen af kunt sluiten als je een tweede woning of een vakantiehuis wilt kopen. Er zijn inderdaad mensen die hier een tweede hypotheek voor afsluiten, maar je kunt het geld ook voor andere zaken gebruiken. Hieronder zetten we op een rijtje waarvoor je een tweede hypotheek af kunt sluiten.

– Huis verbouwen en/of verduurzamen
Het verbouwen en/of verduurzamen van een woning kost vaak veel geld. Als het jou aan financiële middelen ontbreekt, kun je hier een tweede hypotheek voor afsluiten. Gebruik je het geld om je huis te verduurzamen? Dan kun je meer lenen.
– Auto aanschaffen
Naast aanpassingen aan je woning kun je een tweede hypotheek ook gebruik om een nieuwe auto te kopen. Hierdoor ben je mogelijk toch in staat om jouw droomauto aan te schaffen.
– Op vakantie gaan
Wil je een mooie reis maken, maar heb je het geld hier niet voor? Dan kun je een paar jaar sparen. Dit hoeft niet, want je kunt ook op vakantie gaan met het geld dat vrijkomt als je een tweede hypotheek afsluit.
– Schenken aan kind(eren)
Als één van je kinderen op zichzelf wil wonen maar geen huis kan kopen, kun je als ouder een handje helpen. Dit kan onder meer door een tweede hypotheek af te sluiten en het geld (deels) te schenken. Let op: het kan zijn dat je schenkbelasting moet betalen.
– Uitlenen aan familie
Wie liever geen geld schenkt, kan ervoor kiezen om het geld dat vrijkomt uit te lenen aan een familielid. Wanneer dit jouw voorkeur heeft, biedt een familiehypotheek uitkomst.
– Pensioen aanvullen
Heb je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Dan kun je een tweede hypotheek afsluiten als aanvulling op je AOW-uitkering.

Wat kost een tweede hypotheek?
Nu je weet wat de opties voor een tweede hypotheek zijn, wil je waarschijnlijk ook nog weten hoeveel je betaalt voor zo’n lening. Dit hangt onder meer af van de hypotheekrente en het bedrag dat je leent. Vandaar dat de kosten van een tweede hypotheek voor iedereen anders zijn. Als je toch een goed beeld wilt krijgen van het kostenplaatje, laat je een hypotheekadviseur een berekening maken.

Laat je informeren over een tweede hypotheek
Het afsluiten van een tweede hypotheek lijkt op het eerste gezicht misschien interessant, maar toch geldt dit niet voor iedereen. Reden genoeg om voor hypotheekadvies in Alkmaar te kiezen voordat je de knoop doorhakt. Een hypotheekadviseur kan je alles vertellen over een tweede hypotheek. Hier blijft het niet bij, want hij kan je ook stap voor stap uitleggen hoe je een tweede hypotheek afsluit.