Als ondernemer wil je er natuurlijk zeker van zijn dat jouw bedrijf goed beschermd is tegen financiële risico's. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan hierbij helpen. Maar hoe kies je de juiste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf? In deze blogpost geven we je enkele tips om te bepalen welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij jou past.

 

Bepaal de risico's van jouw bedrijf

Voordat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiest, is het belangrijk om de risico's van jouw bedrijf in kaart te brengen. Welke producten of diensten biedt jouw bedrijf aan en wat zijn mogelijke risico's voor klanten, werknemers of derden? Door deze risico's op een rijtje te zetten, kun je beter bepalen welke dekkingen je nodig hebt.

 

Kies de juiste dekkingen

Er zijn verschillende dekkingen mogelijk bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB), maar ook voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) of productaansprakelijkheidsverzekering (PAV). Een AVB dekt schade die jouw bedrijf toebrengt aan anderen, terwijl een BAV dekking biedt bij fouten in de dienstverlening. Een PAV is van toepassing als jouw bedrijf producten maakt of verkoopt en daarbij schade veroorzaakt. Kies de dekkingen die passen bij de risico's van jouw bedrijf.

 

Let op uitsluitingen

Bij het kiezen van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk om goed te letten op eventuele uitsluitingen. Zo kan het zijn dat schade als gevolg van opzet of roekeloosheid niet gedekt is, of dat er bepaalde branches zijn waarvoor geen dekking geboden wordt. Lees de polisvoorwaarden daarom altijd goed door om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

 

Bespreek het met een specialist

Het kan lastig zijn om zelf te bepalen welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij jou past. Daarom kan het verstandig zijn om advies te vragen aan een verzekeringsadviseur. Een verzekeringsadviseur kan jou helpen bij het bepalen welke dekkingen je nodig hebt en welke verzekeraar het beste bij jouw bedrijf past. Daarnaast kan een verzekeringsadviseur je helpen bij het afsluiten van de verzekering en bij het indienen van 

een schadeclaim.

 

Overweeg aanvullende verzekeringen

Naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn er nog andere verzekeringen die jouw bedrijf kunnen beschermen tegen financiële risico's. Zo kun je bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten om jezelf te beschermen tegen inkomensverlies bij ziekte of een ongeval. Ook kun je een verzekering afsluiten voor bedrijfsschade, zodat je inkomstenverlies bij schade aan jouw bedrijf kunt opvangen. Overleg met een verzekeringsadviseur welke aanvullende verzekeringen voor jouw bedrijf relevant zijn.

 

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is essentieel voor elke ondernemer om financiële risico's te beperken. Door de risico's van jouw bedrijf in kaart te brengen, de juiste dekkingen te kiezen en verzekeraars met elkaar te vergelijken, kun je bepalen welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij jouw bedrijf past. Overweeg daarnaast om aanvullende verzekeringen af te sluiten en controleer regelmatig of de verzekering nog up-to-date is. Bespreek eventuele vragen of onduidelijkheden altijd met een verzekeringsadviseur om er zeker van te zijn dat jouw bedrijf goed beschermd is tegen financiële risico's.